vineri, 10 decembrie 2010

Comunismul o idee buna dar prost aplicata

Maschinul sondaj realizat in aceasta perioada nu face decat sa arate limitarile intelectuale ale marii majoritati. Nu are rost sa ma refer la senzatia "traiam mai bine in comunism". Senzatia de trai mai bine in trecut (orice fel de trecut) nu este numai un cliseu ci un simplu fenomen psihologic. "Trecutul glorios si care viitor?" nu e deloc o chestiune moderna.
Interesant e alt lucru: "comunismul a fost o idee buna dar prost aplicata", pai daca ar fi fost in primul rand o idee buna si ne-am gasit noi Romanii sa o aplicam prost de ce comunismul a crapat pe doua treimi din suprafata planete, supravietuind doar in Cuba si Coreea de Nord. Nu, China nu este comunista! Cenzura politica si de exprimare nu este un fenomen comunist. Vedeti doar ce se intampla cu Wikileaks.

Comunismul este un principiu economic. Tot ce produce o natiune (bunuri, resurse, servicii samd) se pune la gramada si se imparte in mod cvasi egal intre membrii sistemului (indiferent daca au participat sau nu la procesul de productie). Pe langa acestea se foloseste un sistem monetar fantoma, pentru a crea senzatia de remuneratie diferita pentru fapte diferite, dar banii se raporteaza tot la aceeasi ratie finala obinuta din diviziunea productiei adunate la numarul de indivizi din sistem. Imi zicea un coleg ca daca s-ar fi dat bunuri (mancare) la liber si nu ar mai fi fost rationalizata ar fi fost bine in comunism. Perfect adevarat, doar ca pe rationalizare (am vrut sa zic impartirea avutiei intre membrii comunitatii) se bazeaza intreg conceptul comunist.
Comunism = Rationalizare

Niciun comentariu: