Titlul are o componenta temporala care ar trebui sa insemne intervalul estimat in care se va petrece acest lucru si o componenta repercursiva ce ar cuprinde posibilele consecinte ale acestui eveniment.
Componenta temporala
Toate aceste bailout-uri de care beneficiaza Grecia nu sunt o solutie finala (cam cinica exprimarea daca ne gandim la nazisti) ci doar o amanare. Grecia primeste bani cu imprumut ca sa isi plateasca imprumuturile. I se iarta anumite datorii ca sa nu dea faliment si sa poata sa plateasca in continuarea datoriile.
Anul viitor este an electoral pentru SUA. Asta inseamna ca actuala administratio Obama va face tot posibilul prin institutiile internationale pe care le conduce sa nu isi taie singura craca. Fapt ce s-ar putea manifesta de exemplu prin FMI oferind bani Greciei la dobanzi favorabile sau fara sa respecte toate conditiile necesare.
Tot mai multi indicatori tind sa anunte revenirea unei forme de recesiune asupra Uniunii Europene. Asta va deturna planurile de redresare si bugetele mai multor tari. Astfel e probabil ca pentru Grecia actualele masuri sa nu mai fie suficiente si sa fie nevoie de altele si altele si altele. Ca in final sa nu isi mai primeasca banii de la FMI si UE, iar undeva in intervalul 2013-2014 inevitabilul sa se produca.
Componenta repercursiva
Grecia va pierde instant accesul la Euro. Nu va mai putea efectua plati in Euro, decat in masura in care incaseaza Euro din taxe si impozite. Asta inseamna dificultati majore in plata indemnizatiilor de baza de exemplu (pensii si salarii).
Grecia datoreaza foarte multi bani mai multor banci tot grecesti: Alpha Bank, NBG, Piraeus samd. Odata ce aceste banci nu isi vor mai primi datoriile vor intra intr-o forma de faliment. Persoanele fizice ar trebui sa isi recupereze banii de la stat, dar e vorba de acelasi stat care tocmai a dat si el faliment. Daca in interiorul Greciei aceste banci vor fi solutionate probabil prin nationalizare, ce se va intampla cu filialele lor din celelalte tari. Pe noi ne vizeaza efectiv Alpha Bank si Banc Post, doi mari operatori de pe piata, asta ca sa ignoram operatorii mici. Insolventa, sau chiar mai rau, falimentul acestor banci va avea repercursiuni grave asupra economiei Romanesti.
Grecia va intra intr-o saracie crunta, similara cu ce am experimentat noi dupa caderea comunismului. Nimic nu va mai avea aproape nici o valoare. Sute de companii, confruntate cu pierderi finaciare generale, (cauzate de credite, clienti, furnizori, proprietati imobiliare samd.) vor intra in faliment. Multe din acestea au contracte comerciale cu alte companii din intreaga Europa. Acelea la randul lor vor suferi pierderi similare si unele vor fi nevoite sa puna lacatul la usa.
Daca acum va fac protestele din Grecia sa va ganditi de doua ori inainte sa va planificati concediul acolo, putin se vor mai incumeta sa ii viziteze dupa 'mineriadele' care ii vor bantui. Turismul va avea mult de suferit si prin asta alte sute de companii din intreaga Europa, care pana acum nu au fost afectate de undele seismice.
Odata reintrodusa drahma, aceasta va avea probabil aceeasi cautare cu leul Moldovenesc, rubla din Belarus sau grivina Ucraineana (vedeti in postarea de anul trecut despre hiperinflatie originea expresiei Not worth a continental). Si cel mai probabil si aceeasi soarta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu