marți, 14 septembrie 2010

De ce cuvantul "roma" nu mai trebuie folosit

Lasand evenimentele Dambovitene pentru alta data, vreau sa ma refer la o situatie tot mai suparatoare.

Anul acesta in Franta au loc alegeri. La ei ca si la noi, in an electoral trebuie sa distraga atentia opiniei publice de la situatia economica (care e la fel de roz si la ei), la o tema reala, dar falsa ca importanta fata de restul. Taberele de etnici minoritari din estul Europei sunt desfiintate si stimabili sunt suiti in avioane cu cate 300 de euro in buzunar si expediati inapoi in Romania, Bulgaria si Ungaria in principal.

Problema este ca opinia publica occidentala este informata de taberele de "roma" si nu "rromi". Mai ales in conditiile in care cei mai multi "roma" sunt trimisi inapoi in "Romania" se formeaza foarte usor conceptul ca "roma" este derivat din cuvantul "Romania" (sau invers).

Nu vreau sa fac nici un fel de discriminare, mai ales ca pentru celalalt cuvant care descrie aceasta etnie exista echivalent in mai toate limbile europene cel putin: gypsies, cigani, tsigans, zigeuners, sinti, gitanos, zingari, کولی, kalderash, Цыгане, manush, रोमानी, yenish .

Precedente mult mai evidente exista in acest sens. Republica Macedoneana este recunoscuta international doar cu FYRM (Former Yugoslavic Republic of Macedonia), deoarece o provincie din nordul Greciei purta deja acest nume in momentul in care Macedonia s-a desprins din Yugoslavia, si a dorit sa aiba nume propriu. Singura solutie de compromis (refuzata deocamdata de Macedoneni) a fost ca Macedonia sa fie recunoscuta international cu numele de Macedonia Superioara, si provinicia Greceasca sa devina Macedonia Inferioara.

In litigiile comerciale conflictele pe nume sunt mult mai des intalnite. Un baiat de 17 ani a fost dat in judecata pentru inregistrarea site-ului MikeRoweSoft.com (este numele lui, insa fonetic vedeti cu ce seamana). Deasemenea oricine are in componenta derivate ale numelui intel, nu sta foarte confortabil.

Pornind de la aceste lucruri considerate absolut normale, de ce sa nu facem si clarificarea aceasta pe o problmea ce afecteaza un numar mare de oameni din mai multe tari. Poate ca tiganii din Ungaria si Bulgaria sunt ofensati sa fie considerati Romani?! Trebuie doar acceptat ca termenul tigan nu este peiorativ, ca cel "rom" este o inventie.

"Țiganii (în germană Zigeuner, în engleză Gypsy, în franceză Gitan, în catalană Gitano, în maghiară Cigány, în bulgară Цигани, în turcă Çingeneler, în rusă Цыгане, în italiană Zingari) este un termen folosit pentru a desemna mai multe grupuri etnice[necesită citare] a căror istorie a fost marcată de nomadism[...]" wikipedia.

Niciun comentariu: