Preturile in China au crescut in august cu 3,5% fata de acum un an. Aceasta fiind cea mai mare inflatie din ultimii 2 ani. Iar raportat de la o luna la alta in august au crescut cu 4,8% fata de iulie.
Aceste cresteri de preturi ale bunurilor produse in China, se vor manifesta si in tarile dependente de productia chinezeasca.
In SUA, preturile pe segmentul alimentar in reteaua Wal-Mart au crescut in iulie fata de iunie cu 5,8% , iar la unele produse s-au inregistrat cresteri record de peste 50%. Wal-Mart detine peste jumatate din piata alimentara in 29 de state americane. 70% din bunurile alimentare din reteaua Wal-Mart provin din China.
In timp ce salariul unui muncitor chinez este de 30$ pe saptamana, ajutorul de somaj in america este de 400$ pe saptamana. Iar recent in fabricile Honda din China, si in alte linii de productie, au avut loc greve masive legate de nivelul salariilor si conditiilor de lucru.
Discutam cu un prieten zilele trecute asupra efectelor pe care le are economia americana asupra restului lumii. Din punctul meu de vedere este foarte simplu. Piata americana este principala piata de desfacere pentru China, Japonia sau Germania. Cand aceasta piata va intra in colaps, economiile bazate pe exporturile in aceasta tara vor avea foarte mult de suferit. Ca sa extindem si la Romania, micii furnizori de piese pentru industria auto germana (claxoane, volane, centuri de siguranta etc) vor da probabil faliment daca acea industrie se va inchide. Am dat acest exemplu marginal ca sa pot explica intreg lantul economic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu