duminică, 9 ianuarie 2011

variante de economisire

Am fost intrebat de mai multa lume cum sa pastreze mai bine o suma de bani pentru a nu se expune la riscuri si nici sa nu se devalorizeze. Evident una din cele mai sigure variante ar fi investitia in bunuri cu valoarea constanta. Insa cum imobiliarele de la noi sunt in pom si or sa mai fie cel putin inca un an, le tai de pe lista. Alte bunuri cu valoare constanta cam greu de gasit, o masina are durata de viata de doar cativa ani, bijuteriile nu se poate spune cat de lichide sunt la nevoie (el pot valora o gramada de bani, dar e posibil sa nu fie nimeni dispus sa dea acei bani pe ele). Electronicele nici nu se pune problema, deoarece in cativa ani sunt depasite moral.

Asa ca nu prea ramane decat varianta economiilor lichide. Sa presupunem ca as avea o suma de bani, la care stiu sigur ca nu vreau sa umblu (in totalitatea ei) decat peste cel putin 2-3 ani. Si ca in aceasta perioada e posibil ca doar sa am nevoie sa umbul la mici parti din ea. Astfel as imparti-o in cele 3 monede care circula liber la noi: Lei, Euro si Dolari. Ar mai fi si al 4-lea element, un metal pretios. Personal dintre aur si argint as paria clar pe argint. In timp ce aurul e in crestere continua de 10 ani si toate indiciile arata ca ar fi in bubble, argintul a avut un minim istoric in 2010, deci are unde sa creasca. Daca ne luam dupa NIA, ar putea creste de 10 ori. Singura problema e ca nu e foarte lichid. Bani (deocamdata) sunt primit i peste tot. Metalele pretioase trebuiesc intai transformate in bani. Asa ca sa revenim la prima idee.
Suma as imparti-o in mod egal in cele 3 monede. Fiecare in alta banca. Preferabil si in familii de banci diferite (adica nu o sa ii pun si la BCR si la Raiffeisen, ca ambele apartin de Erste). Grecia si Elvetia in nici un caz, asa ca ar ramane o banca Nemteasca, una Frantuzeasca si una Olandeza (nu vreau sa dau nume pentru a nu face reclama pe gratis cuiva). 
Acum pe masura ce as avea nevoie sa umblu la bani, as retrage din contul (moneda) care atunci are valoare mare. De exemplu daca EUR/USD e la 1,2 as cheltui Dolari. Daca EUR/USD e 1,5 as cheltui Euro. Daca Euro/Leu e 4,4 as cheltui Euro, daca Euro/Leu e 4,1 as cheltui Lei. Cred ca e destul de clar.
Pentru economisire mai recomand fondurile de investitii pe suport monetar. Acestea au randamente mai mari decat depozitele clasice deoarece pur si simplu urmaresc plasarea in cele mai bune depozite. Practic cauta pt tine cea mai buna dobanda la depozit. Discutia e mult mai lunga aici si daca vrea cineva cu tot dinadinsul deschid un topic separat.
Mai ramane si varianta cu argintul pentru pastrare, dar aici nu am destule informatii pentru a-mi exprima un punct de vedere educat si nu doar o ghiceala.

Niciun comentariu: