Caderea comunismului in Europa in 1990 si destramarea URSS in 1991, au reprezentat oportunitatea unica mondiala pentru occidentali de a invada si ocupa piete de desfacere complet inchise pentru ei pana in acel moment. Acest fapt a fost puternic sustinut si de prabusirea economiilor si a productiilor proprii din aceste tari. Noua piata de desfacere, de doua sute de milioane de persoane, au adus o crestere economica fara precedent in special pentru SUA si in particular pentru tarile vest-europene. Tarile ex-comuniste nu numai ca au incetat aproape orice forma de export, dar au importat orice, mai ales produse second hand, ne mai dorite in vest.
Inceputul acestui an aduce o prabusire in lant a regimurilor politice din nordul Africii si Orientul mijlociu. Regimurile totalitare mentinute mai multe decenii la conducerea Tunisiei si a Egiptului s-au prabusit. Libia trece printr-un razboi civil in aceste zile. In Bahrain, Yemen si Iran au loc proteste de amploare. Pana acum peste o suta de milioane de oameni sunt in mijlocul acestui val de schimbare din lumea araba. Contextul geo-politic este extrem de important. Prin canalul Suez, tranziteaza 7,5% din comertul mondial si doua treimi din petrolul destinat Europei. Pana la schimbarea regimului canalul era restrictionat Iranului, insa in februarie, mai multor nave militare Iraniene li s-a permis tranzitul catre Turcia.
Cred ca lantul de revolte din lumea araba nu este intamplator, chiar daca in timp s-a creat un moment de asteptare favorabil acestui fenomen. Forte exterioare sunt mai mult ca sigur implicate in operatiunile din aceste tari cu scopul de a crea o rasturnare politico-economica cu impact major la nivel global.
Este posibil ca prabusirea regimurilor din aceste tari sa fie echivalentul razboiului (dupa ce s-a ratat incercarea din peninsula Coreeana) de care are nevoie planeta pentru a reporni ecomomia globala.
6 comentarii:
cu razboiul vin insa si zeci de mii de refugiati. Unde ar avea ei loc in Europa? Si asa terile europene sunt asaltate de mii de cereri de azil... si asa sunt o gramada de probleme cu minoritatile needucate si/sau musulmane, dar rezidente in europa de vest.
Eu nu am zis ca va fi un razboi in bazinul Mediteranei, ci ca aceasta rasturnare in bloc a regimurilor are echivalentul geo-politic al unui razboi. Chiar si un milion de refugiati, daca ar reusi sa treaca Mediterana (dar acest lucru e imposibil la o astfel de scara), nu ar reprezenta decat 0,2% din populatia UE.
Povestea cu exportul nu e chiar asa. De la noi s-a exportat la greu fier vechi din fabricile demolate, am taiat paduri intregi, am dat petrolul pe mana OMV si am dat europei acces la mana de lucru calificata si ieftina.
Ce-am primit in schimb ? Masini, plasme si vechile apartamente construite de parinti nostri vandute acum la suprapret de banci.
Pe scurt, am exportat la greu materie prima si am primit in schimb jucarii nefolositoare in timp ce industria si agricultura noastra erau puse pe butuci.
Fabricile au fost demolate si vandute la fier vechi dupa 95, cheresteaua (materie prima) nu am descoperit decat prin 98 ca putem sa o exportam pe bani, petrolul l-am platit taxa de aderare la UE deabia prin 2002-03. Astea s-a intamplat treptat. Doar s-a creat posibilitatea acestor evenimente.
Plasme si alte jucarii nu ne-au fost bagate pe gat, am avut posibilitatea sa le cumparam si am facut-o cu desavarsire.
Balonul imobiliar a explodat pe intreaga planeta, nu doar in Romania.
Da, au trait vreo 20 de ani din "prada de razboi" ramasa dupa prabusirea sovieticilor. Acum incepe sa se termine, iar rezultatele se vad.. criza asta cum crezi ca a inceput ? :)
Dar nu putem compara ce au castigat atunci cu ce pot castiga acum. Arabii in schimb n-au paduri, n-au industrie, petrolul e pe duca, iar ca resurse umane majoritatea traiesc in saracie si n-au tocit bancile cum o faceam noi pe vremea lui ceasca de-am exportat apoi creiere in toata lumea. Pe scurt... planul FMI trebuie sa fie al naibii de prost daca exista.. nici nu-i de mirare ca sunt aproape falimentari bancherii si sistemul lor sta sa cada...
Cum a inceput e o discutie atat de lunga, incat ar putea fi un blog numai despre asta, nu doar cateva postari ;)
Ce urmeaz sa se intample ramane de vazut. Controlul politic asupra tranzitului a 7,5% din comentrul mondial este un premiu ravnit de multi si extrem de pretios. Mai ales daca situatia globala ar urma sa se agraveze accelerat, nu ?
Monopolul politic asupra conducerii lumii arabe iar este un asset extrem de important. Care pana acum nu prea a existat. Au dominat americanii in Egipt, Arabia Saudita, Irak, Afganistan, dar nu peste tot. Restul au fost mai mult sau mai putin de capul lor. Daca toate aceste tari ar fi prinse in sfera unei alte puteri: UE sau Rusia de exemplu, lucrurile ar capata alta perspectiva.
Trimiteți un comentariu