vineri, 1 octombrie 2010

finante banci

Cum am inceput sa scriu in post-ul trecut, am participat la unul din seminariile organizate deserviciul de brokeraj al unei importante banci romanesti. (am ales in final sa nu mai trec numele bancii, pentru a evita complicatii)

Seminarul s-a desfasurat la hotel Intercontinental si a avut o serie de invitati de mare calibru: noul director BVB si doi directori ai bancii. Seminarul a fost unul clasic despre bursa si cine a participat la unul de forex avea linistit un deja-vu. Mai ales pe indicii turbo (cei cu levier) erau prezentate grafic numai scenariile pozitive iar cele negative erau doar amintite din cand in cand. Nivelul informatiilor a fost unul mediu. Cine nu stia de la inceput termeni de baza ca: short, long, spot, index, margin call, SL, TP, leverage samd (ca dovada si unele intrebari din timpul prezentarii) nici nu cred ca a priceput ceva.
Cine stia deja aceste lucruri multa informatie in plus nu a acumulat. Nu a fost nici un fel de analiza tehnica, nici un fel de interpretare mai profunda a climatului economic actual (ar fi fost cel putin interesant), sau o analiza a starii pietelor. Doar cateva lucruri interesante despre Fondul Proprietatea si despre lichiditatea de pe BVB.
Bomboana de pe coliva a fost aplicatia de brokeraj, inca in development, la prima editie, dezvoltata in-house, care pentru gusturile mele (meta trader 4) este ca si cum ai compara un telefon cu disc cu un smart phone. Astept sa vad versiunea 2.0 promisa pentru primavara.

The prize
Surpriza nu a venit in timpul seminarului, evident, ci dupa. Am avut onoarea unei discutii de peste o ora cu unul dintre cei 2 directori. Nu vreau sa spun numele, pentru ca nu cred ca ar fi de acord. La intrebarile pe care le-am pus si in timpul seminarului (daca Fed tipareste 1 trilion ce se intampla, daca aurul este in bubble, cat dureaza criza, daca se va iesi din criza, situatia imobiliara samd), de data asta am obtinut unele raspunsuri. Am sa postez direct concluziile in ordinea importantei lor si in masura posibilitatilor mele de sinteza:
- In cazul in care economia SUA intra in colaps, oricum nu mai conteaza nimic. Probabil nu o sa intre in colaps total.
- La nivel mondial nu exista un club, grup, organizatie, care sa stie bine ce sa faca si sa dirijeze din umbra planeta. E doar fiecare pe cont propriu, dupa cum il duce capul.
- Inflatie pe dolar exista din tot deauna. Rusia si Argentina au intrat in incapacitate de plata in anii '90 pentru datorii de doar 50 mld $. Acum banii astia nu mai reprezinta atat de mult. Odata cu tiparirea masiva de dolari acesta se va devaloriza si mai mult.
- Aurul este acum in teoria bubble-ului, insa nici o teorie economica nu mai e viabila de multi ani.
- Criza a inceput in 2002. (aici mi s-a luminat, pentru ca am avut si eu o postare asemanatoare luna trecuta)
- Nu iesim din criza, ea dureaza 20 de ani cu diverse forme.
- Colapsul Americii ar fi declansat de alti factori (nu de prabusirea monedei). De ex. datoria este acum de 300% din PIB (ipotetic). Daca s-ar afla ca PIB-ul in realitate nu e cel de pe hartie si brusc datoria ar fi de in realitate de 1000% din PIB.
- Numarul de joburi la orice nivel va continua sa scada.
- Tarile in care va continua sa se traiasca bine sunt cele nordice cu multe resurse naturale raportate la o populatie scazuta.
- Piata imobiliara din 2007 nu a mai avut nici o baza reala. Aceasta va continua sa se prabuseasca pana la nivele mult mai vechi. 2004, poate chiar 2001, in ce time frame, asta depinde de alti factori.
- Hiperinflatia va cauza o crestere masiva de preturi pe resurse naturale. Dar depinde la ce se raporteaza. Pentru ca pretul dolarului este raportat la alte monede. Toate monedele sunt raportate intre ele, si resursele sunt raportate la ele, nu mai exista o legatura direct proportionala intre diverse elemente. Legatura este scriptica. Si din acest motiv, colapsul sistemului de referinte va atrage colapsul generalizat.
- Tiparirea de bani se manifesta dupa un timp mai lung in preturi.
- Sistemul bancar Romanesc nu este in pericol pe termen scurt, decat cu foarte mici exceptii. Evident daca cel international se mentine.
- Economia Romaneasca nu are de ales decat sa se dezumfle catre nivelul din 2004. La piata, job-uri, salarii, preturi, costuri, nivel de trai samd. O va face fortat sau prin inflatie. Oricum o va face.
- Masurile austere adoptate anul acesta nu fac decat sa impiedice sa se duca totul de rapa mult mai rau decat se duce acum. Insa nu sunt masuri care sa aduca vreo forma de crestere.
- Recesiunea sau cresterea economica nu reprezinta continuarea sau iesirea din criza. Ci sunt doar unele simptome ale ei.

Niciun comentariu: