duminică, 27 martie 2011

Contaminarea nucleara de la Fukushima

Nu am mai scris de cateva zile despre situatia de la Fukushima. Parte pentru ca pericolul unui nuclear-meltdown a scazut foarte mult si situatia a inceput sa se stabilizeze, parte pentru ca stirile din Japonia se invart in cerc. Rand pe rand se intervine la cate un reactor si se constata noi doze de contaminare nucleara. Evident ca deabia acum le constata daca au inceput sa se apropie de ele. Cine nu s-ar fi asteptat sa gaseasca doze mari de radiatii sub reactoare nucleare avariate. 
Sub reactorul numarul 2 s-a strans destul de multa apa - posibil de la interventiile pompierilor si a elicopterelor. Acea apa este contaminata puternic. Peste 1 sievert pe ora (faimoasele 10 milioane de ori, titrate la noi). Din inginerii care au intervenit la reactor, 2 dintre ei s-au contaminat radioactiv in apa din cladirea reactorului cu 2 pana la 6 sievert. Doza este potential letala, dar zona de expunere a fost sub glezne. Pana acum 17 persoane au fost contaminate radioactiv la Fukushima. 
Cred ca tentatia unora ar fi sa se intrebe de ce atata agitatie pentru 17 persoane, cand mor in accidente rutiere pana maine mai mult de atatia. Da, dar acestia nu au facut-o din inconsitenta sau iresponsabilitate, ci cu buna stiinta stiau la ce se expun. Aceastea sunt misiuni de sacrificiu pentru a impiedica un dezastru si mai mare sa se intample.

Niciun comentariu: