Intrebarea asta e ca in bancul cu Gaddafi de aici: "Muammar, e timpul sa iti iei ramas bun de la poporul tau! Da' de ce, unde pleaca?"
Daca se intoarce criza? Da' de ce, unde a plecat? Se face o mare greseala (intentionata pana la un punct, iar dincolo de el e doar indolenta si superficialitate), in interpretarea crizei. In primul rand este o foarte mare diferenta intre semnificatia generala de criza si cea particulara de recesiune. Daca un numar de trimestre scade PIB-ul inseamna ca e recesiune, dupa aia daca nu mai scade, nu mai e recesiune. Dar recesiunea nu este decat o manifestare a crizei, sau o cauza. Recesiunea NU inseamna criza si nici criza NU inseamna recesiune. Faptul ca pentru un timp nu vom mai avea recesiune, sau ca nu va mai creste somajul, va insemna cel mult o stabilitate sau o ameliorare usoara.
Dar criza mai dureaza multi ani de acum incolo. Si aici evident nu ma refer la Romania, chiar nu conteaza sub nici o forma. La nivel planetar, trebuie sa platim tot ce s-a consumat pe datorie de la razboi incoace. Dar mai ales ce s-a consumat in ultimul deceniu, cand oricine, indiferent ca a fost greiere sau furnica si-a insusit (in sensul ca si-a cumparat cu bani virtuali) produse, bunuri si servicii cu mult peste propria sa valoare pe piata muncii.
Criza a inceput in 2001 si va continua sa se manifeste prin tulburari, miscari bruste, prabusiri si explozii, pe rand sau simultan, pe toate pietele: muncii, pensiilor, preturilor, costurilor de trai, nivelului de trai, salariilor, valoarea banilor, datoriilor si asa mai departe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu