joi, 17 martie 2011

Fukusima - interventie cu elicoptere si tunuri cu apa

Daca ieri seara, tot pe la ora asta scriam ca situatia din Japonia este disperata si nici nu se intrevedea macar o stabilizare a situatiei, acum lucrurile s-au mai linistit putin. 
Miercuri renuntasera la varianta elicopterelor cu apa, pentru a nu expune pilotii la radiatii. 
Din fericire, daca se poate spune astfel, se pare ca au realizat ca alte variante nu prea existau. Fie cativa eroi se sacrificau acum si se expunea radiatiilor pentru a turna apa pe reactoare. Fie mai tarziu mii de soldati trebuiau sa se expuna radiatiilor cauzate de nuclear meltdown (nu cred ca exista in limba romana un termen potrivit). Conform kyodonews echipajele celor 2 elicoptere au fost contaminati cu o doza de 87 de mSv. Nu este o doza letala dar statistic poate cauza cancer in urmatorii ani. 
Pe langa elicoptere, au folosit tunuri cu apa de la sol pentru a raci si mai mult reactoarele.
In plus se va reusi realimentarea cu energie electrica a zonei centralei si poate vor putea reporni macar o parte din sistemele de racire.
Insa in regiunea Tokyo energia electrica este in continuarea rationalizata, cartierele sunt debransate de la retea pe rand. In seara zilei de miercuri au oprit o parte din garniturile de metrou pentru a putea furniza electricitate pentru incalzire datorita noptii foarte reci.

Niciun comentariu: