marți, 15 martie 2011

Japonia, valul si centrala

In primul rand trebuie sa vedeti imaginile urmatoare: http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm Sunt cateva fotografii din satelit asupra aceleasi pozitii inainte si dupa tsunami.
O centrala nucleara functioneaza dupa urmatorul principiu: reactorul nuclear fierbe direct sau indirect apa, aceasta se transforma in abur si actioneaza o turbina, care conectata la un generator produce curent electric. Acesta este cea mai simpla explicatie, iar ca principiu este asemanator cu al unei centrale termo-electrice normale (pe combustibil fosili).
In poza din stanga este o centrala cu schimb termic indirect (printr-un mediu tampon), iar in poza de mai jos, este o centrala cu schimb termic direct. Acesta este din pacate si modelul centralei Japoneze.
Daca va uitati in pozele din satelit din primul link, se vede cum toate structurile exterioare ale centralei de la Fukushima au fost complet distruse de val. De aici apare si toata problema racirii reactorului. Chiar daca reactia nucleara a fost oprita imediat la inceperea cutremurului, reactorul ramane extrem de fierbinte zile in sir si trebuie racit. Daca imi aduc aminte corect, la Cernobil, in interiorul sarcofagului inca mai este fierbinte nucleul. Iar in cazul japonezilor, multe instalatii sunt distruse, ei au mari probleme in a avea pe unde sa pompeze lichid de racire, pentru ca nu e ca si cum cineva a deconectat pompele si pot fi conectate altele in loc. Multe au fost pur si simplu smulse, nu mai au robineti sau vane la care sa se poata bransa.

Tinand cont ca toate stirile care ajung in Romania sunt traduse de pe agentiile de presa, am tot cautat surse de informatii cat mai aproape de original. Reuters a fost de mare ajutor, dar in sfarsit am gasit o editie in Engleza a agentiei de presa japoneze: http://english.kyodonews.jp/news/

Niciun comentariu: